17 May 2011

for FUTURE doctors in Malaysia..

assalamualaikum wbt..

hihi..entry ni aku tujukan spesel buat future doctorssss..especially kawan2 yang ada kat UM..hihi..nih hari tuh aku ada baca satu post kat group MBBS ktorang..senarnyee post tu da lame da pun..aku je ketinggalan zaman lambat sangat baca..maklumlah..malas nak baca mende yang panjang2 camtu..tadi baru tergerak nak baca..hee..





ok..actually,,article tu panjang gilerr3..aku pun malas nak amek pusing..baca yang awal2 je..sebab yang bawah2 tu dah masuk bab2 keje n postgraduate studies..huhu..so, ni part of the article yang menarik bijik mata comel aku ni nak nengok..hihi..

I had one budding doctor who said that the reason she wanted to do medicine is because it is the only field where you have a guaranteed job and a starting salary of RM 6000. Well, I have talked about guaranteed job issue above but she is definitely wrong in stating that the starting salary. The starting salary of HO has gone up over the last 5 years; no doubt about it (please read my MMA article). However, the starting salary of HO currently is about RM 3500 to about RM4000 after including the on-call allowance. Remember, your salary only increases about RM 70/year. You will only reach a salary of RM 6000 after 7 years of service as a medical officer, when you are promoted to U48 according to current promotional prospect in civil service introduced end of last year! BTW, other than the difference of critical allowance, a doctor’s salary is only RM 200 more than a pharmacist in civil service!


haaaa..taw tak kenapa aku tertarik dengan keratan ni?? kih3..nampak tak simbol RM tu?? $$$$$$$$$$! *memang dasar mata duetan laa kau ni makcik..haha..what to do meh..


tapi tapi tapiiiiii..bukan soal mata duitan skang yang aku nak utarakan, timurkan, baratkan n selatankan..haaaa..amek ko! untuk jadi seorang doktor yang berjaya, bak kata buddy2 aku..kena laa ikhlas dalam buat keje..kene ikhlas kalau nak tolong orang..bukan semata-mata sebab duit kannnnn..plus, kita kene enjoy kehje kite..enjoy tolong orang..then barulah kita rasa seronok nak jalankan tugas..tade merungut2 penat laa..tensen laa..bosan laa..apa laa..


memang laa kalau nak ikutkan duit tu penting jugak..kalau tade duit, macam mana nak sara hidup kita kan..tapiii kalau dah amek bidang gini, nak tanak kenalaaa ikhlaskan hati tu..memang masa ko akan banyak habis kat hospital laa kan..mybe sebab tu laa agaknyeee orang selalu cakap doktor ni tade life..


soooooooooooooooooooooo..ape kata kita tubuhkan..




HARI DOKTOR SEDUNIA!!




hihi..inspired by IAN ISMAIL..hehe..betul jugak tu kan..sekali sekala kasi laa penghargaan kat mereka2 ni ha..kesian keje penat..pastu bila baca feedback orang kat post ian ni, one of our senior cakap laa..kalau semua doktor cuty,,kang kalau ada orang yang sakit siapa nak tolong rawat? haha..whatever it is, kesihatan 
masyarakat perlu diutamakan..kannnnn..


so, i just realized that keje ni bukan senang..banyak nak kene consider..bak kata ayah aku..salah bagi injection, nama doc naek..salah bagi ubat pun, nama doc naek..yelaa..sebab kesalahan yang sikit tu jeeee,,ley buat nyawa orang dalam bahaya kau! ish3..


by the way..sorry sebab entry kali ni agak berat sikit untuk difikirkan..heshh..bkerut2 dahi aku nak type pasal mende ni..haha..so, for those yang tak berminat, jangan baca okey..no biggies for me! :)




ehhh,,aku nak kuar laa dari topik yang sesak kepala otak ni..adoyy..oke2..tamo guna corrugator supercilli lagi..kasi dye relaxxxx..hee..hari rabu ni my elder sister nak konvo! tadi dye bawak balek jubah bagai..hee..aku pulak diminta menjadi model untuk memperagakan jubah tu..cewahhh..entah kenapa rasa macam hepyyy sangat..macam aku pulak yang konvo kan..hee..time aku jadi model tu,,ayah aku yang dari buat keje ngadap laptop pun jd stop buat keje..and duk join ktorg gelak2 pakai jubah tu..haha..da laa pakai hood dye tak reti..macam2 gaya da aku cuba..still nampak pelik..


tapi pape pun..congratulation to my elder sister..in getting he bachelor degree in mass communication (hons) advertising..haha..wehh..aku pun tatau betul ke tak aku type..aku main taram je weh..kalau salah,,mintak ampun laa yeee.hehe..


now its almost 4am..mata pun dah mengantuk..selamat..malampagi..:)




4 comments:

Ian Ismail said...

eh2. sy nampak nama saya la dekat situ!

juz call me ZATY! said...

ofcoz..spesel utk awk..terima kasih krn loyal ngn sy selama ni..hihi

mimi MIZISYA said...

sy suke yg ni:

''BTW, other than the difference of critical allowance, a doctor’s salary is only RM 200 more than a pharmacist in civil service!''

beza belajar setahun tp gaji beza rm100 je?? biaq betoi..ni yg bngga jd bdk pharmacy ni..hee

btw, jd pharmer pn susah jgk.hoho

juz call me ZATY! said...

Yup mimi..tp pape pn,niat kt nk tlg org n fmily tu much more important than money..kn..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...